Springtid og niptid

Mogens Termansen, Pinafore

Erfaringer fra S/Y Pinafore

Mogens Termansen har i bedste Open Source stil lagt sine erfaringer fra sammenlagt 55 måneder i sejlbåd langs de skotske kyster ud til fri afbenyttelse. På Mogens’ hjemmeside kan man bestille hans hæfte på 58 sider, og straks efter dukker det op i postkassen. Jeg betaler kun for papir og porto.
Det er en guldgrube af information om sejlads på Skotland, og det er den helt rigtige sejlerånd at dele rundhåndet ud af den viden, som han har erfaret sig til gennem mere end 10 år. Tjek siden, hvis du vil have turforslag til en sommer i Skotland!
Særligt informationerne om tidevand er interessante for os sejlere i Limfjorden, der næppe oplever mere end et skvulp, når tidevandet skifter. Ok, Sælhundeholm Kanal kan være slidsom i modstrøm, men det er da så også det eneste. Nu har jeg så læst om springtid og niptid, og det er meget indviklet alt sammen. Når månen er i sit første og sidste kvarter er den i niptid, og dermed er flodtiden lavest. Ved fuld- og nymåne er højvande højest og lavvande lavest, og det kaldes springtid. Det er meget godt alt sammen, men hvorfor er månens tyngdekraft påvirket af at månen er mere eller mindre i skygge???
Nå, men man må jo bøje sig for realiteterne og erfaring er ofte af større værdi end ren logik.

I teorien er der ikke forskel på teori og praksis, men det er der i praksis …

Update

Faktisk har DMI jo lavet en fremragende grafik, der viser hvorfor det er springtid og niptid:

Springtid og niptid

Beskrivelse af springtid og niptid fra DMI

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.