Jødekager
- Hvedemel (ca. 4 dl) 250 g
- Sukker (ca. 1½ dl) 125 g
- Hjortetaksalt ½ tsk
- Koldt smør 200 g
Drys
- Sukker 1 spsk
- Stødt kanel ½ tsk
- 1 Sammenpisket æg
Bland mel, sukker og hjortetaksalt i en skål.
Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melblandingen til den ligner revet ost.
Ælt dejen let sammen. Del den i 2 portioner og form dem til korte ruller (ca. 6 cm i diameter).
Læg dejen tildækket i køleskabet i mindst 2 timer eller i fryseren i ca. ½ time.
Bland sukker og kanel sammen.
Skær rullerne ud i tynde kager.
Pensl dem med æg og drys en lille smule kanelsukker på midten af hver kage.
Flyt dem forsigtigt, med en paletkniv, over på plader med bagepapir og bag kagerne øverst i ovnen. Lad dem køle af på en bagerist.
Bagetid: 5 – 6 min. ved 200°C
Fedtebrød
Ingredienser
- 125 gram Hvedemel
- 0.25 tsk. Hjortetaksalt
- 125 gram Smør
- 65 gram Kokosmel
- 65 gram Sukker
Romglasur
- 100 gram Flormelis
- 2 spsk. Vand
- 1 tsk. Romessens
Bland alle ingredienser sammen til en dej. Del dejen i 3 og rul 3 pølser på så lange at de passer til bagepladen (kan gøres direkte på bagepapir). Rul eller tryk dejene ud til flade stænger 5 cm. brede og knap ½ cm. tyk.
Flyt dejen/bagepapiret over på bageplade og bag dem lysebrune (ca. 10 minutter), ved 200 grader C. alm. ovn.
Glasur
Flormelis tilsættes romessens eller rigtig rom og røres med varmt vand lidt af gangen til passende konsistens.
Glaser stængerne mens de er varme og stadig på bagepladen.
Skær dem i skrå snitter med glasur smurt på men stadig varme/lune, kom dem på en rist og lad dem blive kolde.
Zebrasmåkager
- 200 g margarine
- 4-5 dl mel 250 g
- 1 dl sukker 80 g
- 2 tsk. vaniljesukker
- 3 spsk. cacao
Smuldr smørret i melet. Tilsæt sukker, og del dejen i to lige store dele. Bland vaniljesukker i den ene og kakao i den anden, og saml hver dej hurtigt. Tril hver dej i tre eller fire ensartede ruller så der er lige mange hvide og mørke. Læg den skiftevis og stød dem godt sammen. Sørg for at dejbjerget får lige sider. Lad den hvile i køleskabet mindst en time og skær den i 3-4 mm tykke skiver. Læg kagerne på en bageplade og bag dem i ca. 10 min ved 200 °C.
Kilde: Alt om mad 12 2002
Brune kager
(Ca. 300 stk)
- 250 g margarine
- 200 g (21/2 dl) sukker
- 300 g sirup
- 2 tsk potaske
- 2 spsk koldt vand
- 1 tsk nelliker
- 2 tsk kanel
- 1 pose hakket sukat (40 g)
- 75 g finthakkede mandler
- 500 g (81/2 dl) Safir hvedemel
Margarine, sukker og sirup varmes i en gryde og afkøles, til massen er lunken. Potaske og vand røres sammen og tilsættes sammen med nelliker, kanel, sukat og mandler. Halvdelen af melet røres i. Dejen tages ud på bordet, og resten af melet æltes i.
Dejen tril les i ca. 4 cm tykke stænger, der lægges i køleskab, mindst et par timer. Dejen kan opbevares i køleskab 3-4 uger. Stængerne skæres i tynde skiver.
Bagetid: 5-6 min. ved 200 °C.
Klejner
- 125 g margarine
- 125 g sukker
- 4 æg
- 1 brev bagepulver (6 tsk)
- 1 dl fløde
- 500 g mel
Rør margarine og sukker godt sammen. Kom æggene i et af gangen. Bagepulver og mel kommes i og æltes godt sammen med fløden. Hold evt. lidt mel tilbage. Rul dejen ud og skær diamanter med en rille i midten. Sno klejnerne og kog dem i olie. (175 °C)
Kilde: Mormors opskrifter
Vaniljekranse
- 500 g mel
- 250 g sukker
- 375 g margarine
- 1 æg
- 1 tsk. hjortetaksalt
- 1 stang vanilje
Mel, sukker, hjortetakssalt, vanilje og margarine smuldres sammen ægget tilsættes og det hele æltes sammen.
Bages ved 200 °C i 8 minutter
Kilde: Mormors opskrifter
Blomsterbergs vaniljekranse
Ingredienser
- 200 g blødt smør
- 1/2 polynesisk vaniljestang
- 180 g sukker
- 1 stort æg
- 250 g hvedemel
- 75 g fint mandelmel
Forvarm ovnen til 200 grader. Tag smørret ud af køleskabet dagen før, så det har stuetemperatur, når du går i gang.
Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud med en lille kniv. Mas kornene sammen med en anelse af sukkeret på bordet med kniven, så kornene skilles ad.
Rør det hjemmelavede vaniljesukker sammen med sukker og det bløde smør i en skål. Rør ægget i. Bland hvedemel og mandelmel godt og ælt det i dejen.
Kom dejen i en stofsprøjtepose med stjernetylle (str. 12) og sprøjt den straks ud i kranse med en diameter på ca. 5 cm på en bageplade med bagepapir. Lad der være lidt mellemrum mellem kagerne, så de ikke flyder sammen under bagningen.
Bag vaniljekransene i ovnen i 10-12 minutter (afhængig af ovnen), eller til de er let gyldne. Lad småkagerne køle af på en bagerist og opbevar dem i en tætsluttende beholder.
Hvorfor er der en opskrift af Mette Blomsterberg her?
Opskriften fra Mette Blomsterbergs samling er her, fordi Mormors opskrift (og ja, det er Britts mor) ikke er optimal, hvis man kun har en sprøjtepose som fx den som Mette Blomsterberg anbefaler. Mormors vaniljekranse er en helt anden type dej, som bliver så fast i det, så man er nødt til at køre den ud ved hjælp af den gode gamle kødhakkemaskine med en stjerneindsats i. Blomsterbergs er så blød at den snildt kan trykkes ud af en sprøjtepose.