Glutenfri Vaniljekranse
- 250 g smør
- 1 vaniljestang (alternativt 25 g vaniljesukker)
- 250 g sukker
- 1 æg
- 125 g kartoffelmel
- 300 g fuldkornsrismel
Sådan gør du
Start med at tage smør ud af køleskabet, så det bliver blødt. Gerne en time før du skal lave dejen.
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud med en kniv. Bland vaniljekorn med lidt sukker, kornene bliver fordelt i sukkeret.
Rør blødt smør, sukker og vaniljesukker sammen med en håndmixer (evt. med dejkroge) og røre resten af ingredienserne i.
Saml dejen til glutenfri vaniljekranse og læg den i køleskabet. Allerhelst indtil dagen efter – eller mindst et par timer. Det er vigtigt, at dejen er gennemkold, hvis de skal holde formen og blive til flotte vaniljekranse.
Når dejen skal laves til vaniljekranse, er der flere muligheder.
Det flotteste og nemmeste er at køre dejen igennem en kødhakker med stjerneform. Alternativt kan du sprøjte dem ud af en sprøjtepose med stjernetyl. Og endelig kan du blot rulle dejen og samle den til kranse, hvis du ikke har noget af udstyret.
Vaniljekransene bages ved 180 grader varmluft. I min ovn skal de have ca. 10 minutter, men hold øje med dem. De skal være brune i kanten uden at blive mørke.
Lad vaniljekransene køle af på pladen. Glutenfrie småkager er mere porøse end almindelige, så de knækker nemt, hvis du flytter dem inden de er kølet af. Når de er kølet af, er de lidt mere stabile.
HOLDBARHED OG OPBEVARING
Vaniljekransene kan holde sig lang tid i en kagedåse ved stuetemperatur, så du kan roligt bage dem i god tid før jul. Kvaliteten af dem (smag og konsistens) falder naturligvis med tiden som med alt andet mad, men jeg ville ikke tøve med at bage dem 3-4 uger før jul.
Ved du, at du har svært ved at få spist en hel portion (det er intet problem hjemme hos mig! 😉), kan du fryse halvdelen af dejen og lave en halv portion ad gangen.
Opskriften er udviklet af Karina Baagø, der siden 2016 har arbejde professionelt med glutenfri bagning, opskriftudvikling og livsstil.
Karina er mor til et barn med glutenallergi og uddannet professionsbachelor i ernæring og sundhed. Karina hjælper dagligt caféer, køkkener og private med hverdagen med glutenfri kost – både online og i den virkelige verden. Du kan læse mere om Karina Baagø her.
GLUTENFRI HAVRECOOKIES
Sprøde på overfladen og let ‘chewy’ indeni er den konsistens, vi går efter med disse knasende glutenfri havrecookies med chokoladestykker. De har en skøn smag af havre og chokolade og et lidt salt touch.
SÅDAN GØR DU
Pisk smør, sukker og salt sammen med en elpisker, til du har en jævn masse. Tilsæt ægget, og rør det godt ind i dejen. Tilføj havremel og bagepulver lidt efter lidt, mens du pisker. Hak chokoladen groft, og vend den i dejen sammen med havregrynene.
Lav kugler af dejen på størrelse med en stor bordtennisbold (ca. 50 g), og sæt dem på bagepapir på en bageplade med god plads imellem. Bag dem ved 170º, til de er gyldenbrune i kanten – det tager ca. 12-14 minutter. Cookiesene skal virke bløde og lidt underbagte i konsistensen, når du tager dem ud. De sætter sig først, når de køler af, og det smeltede sukker og chokoladen stivner. Lad dem køle helt af på en rist, inden du kaster dig over dem.
Tip: Der er ikke gluten i havre, men der kan være glutenrester fra andre kornarter i en pakke havremel eller havregryn. Så hvis du skal bage til en person med glutenintolerance (cøliaki), er det vigtigt at du køber glutenfrit havremel eller glutenfrit havregryn.
INGREDIENSER til 10 stk. småkager:
- 125 g blødt smør
- 150 g sukker
- 3 g salt
- 1 æg
- 100 g glutenfri havremel
- 3 g glutenfri bagepulver
- 80 g 70% chokolade (eller andet fyld, f.eks. nødder)
- 70 g glutenfri havregryn
Glutenfrie brunkager
Brunkager hører julen til – her i en glutenfri version! De glutenfrie brunkager smager nemlig lige, som de skal – af jul og hyggelige stunder.
Bag skønne glutenfrie brunkager, når du vil forkæle dem du holder af i juletiden, lige meget om de tåler gluten eller ej. Julebagværk kan nemlig sagtens være lækkert og sprødt, og samtidig være helt uden gluten.
Opskrift
Ingredienser til ca. 60 stk.
- 75 g usaltet smør eller margarine
- 1/2 dl sukker
- 1/2 dl lys sirup
- 1/2 dl vand
- 3 tsk. brunkagekrydderi
- 1/2 tsk. natron
- Ca. 4 dl Finax Glutenfri Melmix (220 g)
Sådan gør du
Rør fedtstof, sukker og sirup luftigt.
Tilsæt vand, krydderier, natron og melmix. Ælt dejen sammen til en jævn og glat dej.
Pak dejen ind i plastfilm og læg den koldt. Gerne natten over.
Sæt ovnen på 225°C.
Tag dejen frem og ælt den smidig. Strø melmix på bordet og rul dejen ud så tyndt som muligt (kagerne hæver op i ovnen). Tryk kager ud med brunkageforme.
Læg brunkagerne på en bageplade med bagepapir og bag dem midt i ovnen i ca. 5 min.
Et godt tip: Læg plastfolie over dejen når du ruller den ud, så klistrer den ikke fast til kagerullen.